Is all-electric wonen de toekomst?

Een all-electric woning is een woning die volledig op elektriciteit draait. De elektriciteit kan via het net komen, maar ook door middel van eigen opwekking, zoals zonnepanelen. Dit duurzame woonconcept past Schutte bouw & ontwikkeling op eigen wijze in een aantal projecten toe, zodat het gebruiksvriendelijk en voordelig is voor de eindgebruiker: de huurder. Duurzame energie is beter is voor het klimaat en de samenleving. Vanuit de overheid en opdrachtgevers zal er steeds meer de vraag komen naar all-electric woningen.

Nederland heeft het klimaatakkoord van Parijs in 2016 ondertekend voor een klimaatneutrale samenleving met nog 194 landen. We willen met z’n allen de komende decennia de CO2 uitstoot verminderen. Hierdoor zijn we genoodzaakt meer gebruik te maken van de duurzame energiebronnen: zon, wind en aardwarmte. Bij het gebruik van de duurzame energiebronnen komt er geen of nauwelijks CO2 vrij.

All-electric projecten

Schutte bouw & ontwikkeling, straatview rijwoningen, huurwoningen, Bergkwartier aan het Water, ZeewoldeSchutte bouw & ontwikkeling past het all-electric concept onder andere toe in projecten in Zeewolde en Arnhem. In Zeewolde bouwen we drie eengezinshuurwoningen in opdracht van Sustay | verantwoord wonen. Deze woningen zijn op basis van ons nieuwe concept Woon4D 2.0 ontwikkeld.

Lees meer over dit project

In impressie parkwonen, Steenhuis Bukman Architecten, Parkwonen, Arnhem, Volkshuisvesting, Schutte bouw & ontwikkeling, huurappartementen, Charley Bosveldhofnovember 2017 zijn we gestart met de bouw van 73 appartementen in Arnhem voor Volkshuisvesting. Deze huurappartementen voor 55-plussers zijn verdeeld over drie gebouwen, per gebouw komen er 24 of 25 appartementen.

Lees meer over dit project

Wat hebben deze projecten met elkaar gemeen?

Bij deze grondgebonden woningen en gestapelde bouw passen we een aantal dezelfde onderdelen toe. Op de daken komen zonnepanelen (PV-panelen) die voor een groot deel van de energiebehoefte van de woning zorgen. De appartementen en woningen krijgen een WTW-unit (warmteterugwinning). Dit is een mechanisch ventilatiesysteem die zowel de luchttoevoer als -afvoer in de woning verzorgd. Verwarming van de woningen vindt plaats door middel van elektrische radiatoren. Het koken is uiteraard ook elektrisch. Verder worden de woningen qua isolatiewaarde opgewaardeerd, zodat we voldoen aan de eisen van het bouwbesluit met betrekking tot de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Dat houdt in dat de beganegrondvloeren, gevelkozijnen, daken en de gevel een betere isolatiewaarde (Rc) krijgen. De gevelkozijnen krijgen bovendien triple beglazing.

Voordelen voor de eindgebruiker

Schutte bouw & ontwikkeling heeft voor een all-electric systeem gekozen dat gebruiksvriendelijk en voordelig is voor de eindgebruiker. Ten eerste krijgt de woning een gebruiksvriendelijke installatie. Daarnaast zijn de energielasten beïnvloedbaar. De bewoner kan zelf ‘aan de knoppen draaien’. Ze betalen niet een vaste vergoeding voor de energielasten, zoals bij een woning op basis van energieprestatievergoeding (EPV). Met andere woorden. Als de bewoner een lagere temperatuur in zijn woning wil hebben of minder lang of vaak wil douchen, dan zal hij ook lagere energielasten hebben.

De energielasten van de bewoner hebben wij door een adviesbureau laten doorrekenen. Hierdoor kunnen we vaststellen dat de energielasten (op basis van gelijke uitgangspunten) met ca. 30% wordt verlaagd. Hierbij is wel het aantal PV-panelen per appartement/woning van belang.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over onze all-electric projecten of ons nieuwe Woon4D 2.0 concept? Dan kunt u met ons contact opnemen via e-mail: info@schuttebouw.nl of per telefoon: 038 – 427 47 67. We staan u graag te woord.