De afgelopen 10 jaar zien we langzaam een verschuiving naar kleine (1- of 2-persoons) huishoudens. Dit biedt uitdagingen, maar ook kansen. Hoe kunnen we meebewegen in deze markt en hoe betrek je hierbij de eindgebruiker? We spraken hierover met een van onze partners: Koert Helmes, architect bij Beltman Architecten.
Gezonde leefomgeving
‘Er ontstaat een deeleconomie: we delen meer samen. Doordat we vaker alleen wonen hebben we júist behoefte aan die gezamenlijke tuin of buurtbarbecues.’ aldus Koert. Het gevoel van verbondenheid, noem het ‘het dorpsgevoel van vroeger’, zorgt voor sociale cohesie en indirect ook voor een gezonde leefomgeving. Bewoners blijven graag in hun eigen buurt of appartementencomplex wonen en nemen ook de verantwoordelijkheid om het huis goed te onderhouden.
De eindgebruiker staat centraal
‘Als architect denk ik graag mee met de eindgebruiker, we betrekken daarom ook graag de uiteindelijke bewoner in ons project. Natuurlijk houden wij de regie, maar meningen en ideeën vanuit de markt zijn meer dan welkom.’ Het stimuleren van ontmoeten staat voor Beltman Architecten centraal. Denk aan een bankje in de gevel, het koppelen van toegangspaden, maar ook het inrichten van het trappenhuis. De sociale cohesie maakt van een huis een thuis.
In ons gezamenlijk project ‘De Koeslag’ in Hardenberg‘ is bijvoorbeeld het ontwerp in een hoek vormgegeven, zodat er een hofje ontstaat. Gericht op het samenkomen van mensen en het faciliteren van gezelligheid.
Bouwen in de toekomst
‘Een interessante ontwikkeling is de CLT-houtbouw: het product van de toekomst!’ vindt Koert. Het is bio-based, maar gaat ook verder dan materiaal- en techniekkeuze. Het biedt een gezond binnenmilieu waar voldoende aandacht is besteed aan het uiterlijk en dat is weer bepalend voor ieders eigenwaarde.
Vanuit Schutte kijken we samen met Beltman Architecten naar het gezamenlijk belang om met elkaar meer gezonde woningen te realiseren waar het geluk van de eindgebruiker centraal staat.