Weeshuis-
passage
Zwolle

Weeshuis-
passage
Zwolle

In mei wordt gestart met de bouw van 122 appartementen aan de Weeshuispassage in het centrum van Zwolle. De meeste van deze woningen bevinden zich bovenop bestaande winkelpanden, maar een aantal wordt in de Nieuwstraat tegen de achterkant van de winkels aangebouwd (de zuidzijde van het project). Daardoor krijgt de voorheen typische ‘bevoorradingsstraat’ een veel dynamischer karakter. De bestaande betonnen gevels aan de noordzijde krijgen eveneens een nieuw jasje. Daardoor lijkt het alsof het grote gebouw, dat als basis dient voor de nieuwbouwappartementen, oorspronkelijk bestond uit meerdere kleinere panden. “Het plan bestaat uit kleinere herkenbare volumes die beter passen bij de schaal van de Zwolse binnenstad en het dakenlandschap”, zegt architect Tim Versteegh.

Het plan omvat naast 122 appartementen ook een skybar op de bovenste verdieping op de hoek tegenover Waanders, zodat ook het winkelend publiek kan genieten van deze mooie omgeving en het prachtige uitzicht.

Keuze voor hout

De bouw duurt ongeveer een jaar – van mei 2021 tot de zomer van 2022 – en zal worden gerealiseerd door Schutte bouw & ontwikkeling. Waar het oorspronkelijke plan uitging van gebruik van beton, ontwikkelde Schutte een alternatief plan dat voornamelijk uitging van bouwen in hout en staal. Daarbij worden prefab onderdelen plug & play aangeleverd op de bouwplaats. Deze innovatieve aanpak is de reden waarom het plan van Schutte werd geselecteerd.

Ronald Kogelman, commercieel manager bij Schutte bouw & ontwikkeling: “Tim Versteegh heeft een fantastisch ontwerp gemaakt. Aan de buitenkant veranderen we helemaal niets. Maar we hebben er wél voor gekozen om binnenin andere materialen te gebruiken, namelijk hout en staal in plaats van beton. Dat heeft drie voordelen: hout is veel lichter en gewicht is belangrijk als je boven op een bestaand pand gaat bouwen. Hout is daarnaast veel duurzamer. Het slaat CO2 op en de bossen worden opnieuw aangeplant. Het gebruikte staal is circulair en demontabel. Tot slot is het logistieke proces eenvoudiger en zal de bouw ook minder geluidsoverlast veroorzaken. De impact van de bouwwerkzaamheden op de omgeving is daardoor kleiner.” Versteegh is blij met de innovatieve en ‘eigenwijze’ benadering van Schutte bouw & ontwikkeling: “Ze hebben van een minnetje een dikke vette plus gemaakt.”

Goede samenwerking met gemeente

Een vette plus krijgt ook de samenwerking met de gemeente. Versteegh: “Wij hebben op basis van de eerste ideeën van onze opdrachtgever ooit op vrijdagmiddag een eerste schets gemaakt. Die schets was het startpunt van hele constructieve samenwerking met de gemeente en de betrokken adviseurs, waaronder ook WIJZIJNbouwmanagers. Met als gemeenschappelijk doel: deze mooie locatie in de Zwolse binnenstad ook weer een mooi uiterlijk geven, passend bij de rest van de omgeving; Dat is samenwerken! En daarnaast ook nog eens woonruimte creëren voor 122 huishoudens.”

Binnenkort is er een informatiemoment richting de bewoners van de binnenstad. Hoewel overlast tijdens zo’n groot bouwproject uiteraard niet voorkomen kan worden, doet Schutte bouw & ontwikkeling er alles aan om die overlast tot een minimum te beperken. Kogelman: “Daarbij worden we geholpen door onze keuze voor hout en staal. We kunnen daardoor niet alleen sneller, maar ook veel stiller bouwen.”

Bekijk dit project

Deze website gebruikt cookies. Door OK te kiezen of gebruik te maken van deze website geeft u hiervoor toestemming. Kies ‘Instellingen wijzigen’ voor meer informatie.
Annuleren2