Als bouwprofessionals zijn wij bij Schutte volop in beweging. Niet alleen dagelijks fysiek op onze bouwlocaties, maar ook op organisatorisch niveau worden er flinke sprongen gemaakt. Slimmer werken om meer efficiency maar vooral ook werkplezier te behalen, is iets dat veel aandacht krijgt binnen Schutte en waar projectleider Wout Groot Koerkamp ons graag meer over vertelt:
Efficiënter samenwerken in het voortraject met Kanbanize
“Samen met mijn team ben ik verantwoordelijk voor de gestapelde bouwprojecten, de appartementenbouw. We kijken vanaf het begin al mee en zijn betrokken bij het gehele proces. Ik zeg bewust we, want we doen het echt met elkaar. Iedereen deelt dezelfde drive om stappen voorwaarts te maken en bruist van enthousiasme. Een energieke club van collega’s met oog voor ondernemerschap.”
In het kader daarvan is er binnen Schutte alle ruimte voor nieuwe ideeën en initiatieven die het dagelijkse werk een stukje makkelijker maken. Wout vertelt: “We werken al sinds 2019 met Kanbanize, een unieke en veelal nog onbekende planningsmethodiek voor onze projecten die heel mooi in de ‘Lean-visie’ past. Het stimuleert het planmatig werken en geeft structuur aan onze collega’s. Bovendien creëren we op deze manier overzicht in alle taken. Je voorkomt dat er 100 ‘to do’s’ openstaan en er niets wordt afgerond. Het systeem zorgt voor rust in de processen en projecten, voor zowel mij als mijn collega’s. En niet te vergeten; we werken hiermee in de cloud, zodat het ook toegankelijk is vanaf iedere werkplek, dus ook vanaf huis. In deze tijd heel waardevol, waarbij we ook hebben gemerkt dat het ‘thuis werken’ hier geen enkele invloed op heeft. Kanbanize bleef het overzicht én het werkplezier bewaken.”
Slimmer de uitvoering plannen met KYP
Voor nog meer grip op projecten werkt Schutte ook met KYP; een plannings- en communicatietool die ook een flinke besparing in tijd en regelwerk oplevert. “Onder de grotere bouwondernemingen een bekende tool. Met KYP ontstaat er een transparante wijze van werken, niet alleen intern, maar ook voor onze samenwerkende partners. Een overkoepelend systeem, dat bijvoorbeeld ook van waarde is voor leveranciers, onderaannemers en overige partners. Ook onze uitvoerders op de bouw werken hiermee. KYP heeft bovendien als voordeel dat er altijd een actuele update van de planning en het werkproces is, dat veel onnodig mailverkeer bespaart”, licht Wout toe.
Kwaliteit bewaken met STA
KYP heeft daarbij ook een koppeling met de zogeheten STA-software. Software die op veel fronten wordt ingezet bij Schutte, zoals bij kwaliteitskeuringen, opleveringen en werkplekinspecties. Wout legt uit:
“Onze uitvoerders voeren op de bouwlocaties bijvoorbeeld met hun tablet de controles en opleveringen uit. Van situaties worden er foto’s gemaakt en vervolgens -wanneer nodig- gekoppeld aan locaties op tekeningen. Ook kunnen deze gegevens direct worden toegewezen aan bijvoorbeeld een onderaannemer wanneer er actie vereist is. Informatie kan op deze manier eenvoudig verwerkt en gebundeld worden tot een rapportage die snel gedeeld kan worden met alle betrokkenen.”
Maar er is meer. Wout vervolgt: “De kwaliteitscontroles zijn ook te gebruiken voor de Wet kwaliteitsborging. Controles worden direct verstrekt aan de borger of de rapportage wordt toegevoegd aan het dossier. Bijkomend voordeel is dat STA een koppeling heeft met KYP; werkplekinspecties en kwaliteitskeuringen worden daar onmiddellijk in tijd ingepland. Bovendien is zowel KYP als STA ook makkelijk toegankelijk vanuit de cloud.”
BIM is de toekomst
En als we kijken naar de toekomst? Zet deze digitalisering zich dan voort? Wout verwacht dat dit soort software-ontwikkelingen in de toekomst gekoppeld zijn aan BIM. Dit unieke Bouw-, Informatie- en Managementsysteem is dé oplossing die alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces opslaat, gebruikt en beheert in een digitaal (3D) gebouwmodel. “Alle partijen die bij het bouwproces betrokken zijn, werken met dezelfde informatie en zien dus van elkaar wat er gebeurt. Deze informatie is bovendien continue beschikbaar en altijd actueel. Een centrale manier van werken is toch de toekomst”, besluit hij.