Parkwonen - 73 appartementen - Arnhem

In de wijk Malburgen in Arnhem bouwt Schutte bouw & ontwikkeling 73 appartementen en twee groepswoningen voor woningcorporatie Volkhuisvesting. Project Parkwonen bestaat uit drie woonblokken van vijf lagen hoog. Ieder woonblok bevat 24 of 25 sociale huurappartementen voor 55-plussers. De grootte van de appartementen varieert tussen de 55 en 75 vierkante meter.

De gebouwen zijn ontworpen door Steenhuis Bukman Architecten uit Delft. Ze hebben de opdracht gekregen enerzijds het plan aan te laten sluiten op de aangrenzende woonbuurt. Anderzijds het buurtpark zoveel mogelijk door te zetten.

Woonlocatie voor oudere Indische Nederlanders

Het overgrote deel van de appartementen is toegewezen aan Stichting Impian Kita. Deze stichting heeft als doel kleinschalige woonlocaties te realiseren voor oudere Indische Nederlanders, waar men elkaar kan ontmoeten, ondersteunen en helpen. Op deze manier kunnen ze langer zelfstandig op zichzelf blijven wonen. Op de begane grond van twee gebouwen is een gemeenschappelijke ruimte voor hen ontworpen. Ook de tuinen rondom de blokken zijn voor collectief gebruik.

All-electric

De appartementen draaien volledig op elektriciteit: all-electric. Er komt geen gasaansluiting in de woningen. Om dit te realiseren komen er onder andere op de daken zonnepanelen die voor een groot deel van de energiebehoefte van de woning zorgen. De appartementen krijgen een WTW-unit (warmteterugwinning) en de woningen worden verwarmd door middel van elektrische radiatoren. Het koken is uiteraard ook elektrisch. De gevelkozijnen krijgen bovendien triple beglazing.

Technische specificaties

De uitgangpunten die Schutte bouw & ontwikkeling bij dit project hanteert zijn:

  • EPC kleiner of gelijk aan 0,4
  • Gevel (dichte delen): Rc-waarde = 5.0
  • Beganegrondvloer: Rc-waarde = 4,5
  • Dak: Rc-waarde = 8,0
  • Glas: U-waarde = 0,7 W/m² K (tripple beglazing)
  • Luchtdoorlatendheid: Qv10 = 0,4
  • PV-panelen per appartement: 9 stuks

Uitleg afkortingen
EPC: Energie Prestatie Coëfficiënt, vanaf 1 januari 2015 = 0,4
Rc-waarde: isolatiewaarde van vloeren, wanden en daken
U-waarde: isolatiewaarde van het glas
PV-panelen: zonnepanelen

Architectuur: onderhoudsarm en duurzaam

De architect heeft ervoor gekozen drie gebouwen als vrijstaande objecten te ontwerpen en ze te omringen met groen. Het vrijstaande karakter wordt versterkt door de gebouwen schuin te positioneren en ten opzichte van elkaar iets te draaien. Op die manier vormen ze een waaier en ontstaan er lange zichtlijnen in de omgeving en vanuit de woningen. De parkeerplaatsen komen onder de gebouwen, zodat de openbare ruimte tussen de blokken zoveel mogelijk groen blijft. De architectuur van de gebouwen is alzijdig, wat onder meer tot uitdrukking komt in de vrije positie van de balkons. Deze plaatsen we als losse elementen aan de gevel en ze verschillen per woning en per verdieping. Het materiaalgebruik in het plan is onderhoudsarm en duurzaam, met mooie verouderende materialen en veel glas. De gebouwen verschillen in gevelindeling en kleurstelling. Zo ontstaan er drie kleurpaletten die per blok verschillen, maar samen een mooi harmonieus geheel vormen.

Bouw Informatie Model (BIM)

Dit project is in BIM uitgewerkt. Met behulp van ons BIM werken we een project vanaf voorlopig of definitief ontwerp uit naar een omgevingsvergunning en werktekeningen. Dit in één keer slim en goed, zodat de vele traditionele stappen in tekenwerk niet nodig zijn. Schutte beheerst de BIM-techniek als geen ander. Al jaren zijn wij bekend met het opzetten van een goede BIM-structuur. We hebben een eigen team van BIM-specialisten in huis.

Lees meer over ons BIM

Opdrachtgever
Volkhuisvesting Arnhem
Architect
Steenhuis Bukman Architecten
Start bouw
November 2017
Oplevering
Oktober 2018
bim
Project